Gyteforhold i Manndalselva

For at vi skal få en god ørretbestand i Manndalselva, så er det viktig at gyteforholdene er gode. Ørret og sjøørret er av samme art, «Salmo Trutta«, så det er positivt hvis vi kan få gode forhold i hele elva. Dette gjelder også området ovenfor Øverfossen.

En kort tur til området for å få et lite overblikk over forholdene, resulterte i en liten bildeserie som kan beskrive hvilke utfordringer ørreten har i gytetiden.

Dette innlegget er bare ment som en informasjon om hvilke tiltak som kan gjøres, og ikke hva som skal gjøres, og det gjelder bare en liten del av elva. Vi vil kartlegge resten av elva i løpet av sommeren, forhåpentligvis. Mye kjempegodt arbeid er gjort av tidligere engasjerte folk i MJFF, og det skal vi ta med i tiltaksforslagene. Det må presiseres at ingenting vil bli gjort uten grunneiers tillatelse

I bildeserien ser vi oppgangshindere, begroing og tørrlagte sidebekker.

Hvis noen har forslag om hva som kan forårsake den begroingen, tar vi gjerne imot tips.


Tørrlagt sidebekk

Tørrlagt sidebekk

Algevekst?

Tørrlagt sidebekk

Gjengroing

Algevekst?

2 kommentarer om “Gyteforhold i Manndalselva”

 1. Hei
  Kommer med et forslag som jeg ser er viktig gyteelv /bekk tilknyttet Manndalselva.
  Bekken kalles for «Lilleelva» her i området på folkemunnet. Bekken munner ut i Manndalselva nedenfor Storkulpen/Storaseava. Denne bekken har vært en viktig gyteplass for ørretbestanden, og det har vært småørret bestandig i denne bekken. Bekken strekker seg langt og går forbi «Storforra» og videre opp under fjell. Ser på sine plasser at det er områder som stopper ørreten i å vandre opp/ned langs bekken.
  mvh
  Erik Andersen

  • Hei. Flott at flere blir engasjerte i elvas ve og vel. Vi må i løpet av sommeren få til en dugnad for å forbedre slike gyteforhold. Disse bekkene er utrolig viktige for å få opp ørret- og sjøørretbestanden. Kanskje du blir med, Erik?
   mvh
   Odd Isaksen

Det er stengt for kommentarer.

nb_NONorsk bokmål